LED-lampan som extraknäcker som Wi-Fi

Lifi

LED-lampan som extraknäcker som Wi-Fi

LED-lampor får nya funktioner

Kinesiska forskare har gett världen i allmänhet – och internetmissbrukare i synnerhet – ett nytt steg i den snabba och effektiva internetuppkopplingens evolution. Denna gång heter den genialiska uppfinningen bredband via LED-lampa – eller Li-Fi. Det innebär att en LED-lampa hopmonteras med microchips och ger sedan en internetuppkoppling på 150 megabit per sekund. Det vill säga många gånger snabbare än den genomsnittliga bredbandsanslutning.

Enligt Chi Nan (professor i informationsteknik och ledare för Li-Fis forskargrupp), kan fyra datorer ansluta till en en-watts LED-lampa. Li-Fi använder ljus som bärare av informationen – i stället för traditionella radiofrekvenser eller Wi-Fi.

Ännu en orsak att byta till LED-lampor

LiFiUtöver högre hastighet, smidig trådlöshet och enkel installation innebär Li-Fi även en allmän sänkning av kostnader. Allt du behöver är en glödlampa och ett Li-Fi-kit så kan du få denna snabba och energieffektiva internetuppkoppling. Den nya tekniken kommer i första omgången att släppas enbart i Kina, men kan snart väntas komma till andra länder då det är en väldigt attraktiv teknik. Kanske kommer detta också att ytterligare påskynda miljöambitionen att byta ut alla glödlampor mot olika lågenergialternativ i Svenska hem. För om inte miljöaspekten – eller den ekonomiska aspekten – har övertygad dig om att gå över till LED-lampor, så kanske faktumet att ljuset innehåller bredband på 150 mbit i sekunder gör det.

Det som inspirerat de kinesiska forskarna till denna smidigare form av internetuppkoppling är det problem många människor upplever med Wi-Fi-teknik. Förutom låg hastighet, är den trådlösa signalöverföringsutrustningen till Wi-Fi förhållandevis dyr.

Dyra basstationer står för 95 % av energiförbrukningen med Wi-Fi

”Miljontals basstationer har etablerats runt om i världen för att förstärka signalen, men det mesta av energin förbrukas på kylsystemen”, berättar Chi Nan. ”Den faktiska energiförbrukningen för informationsförmedlingen är endast 5 procent.”

Om Li-Fi kan nå ut över världen kan LED-lampor helt enkelt placeras lite överallt för att en internetuppkoppling ska vara tillgänglig, och folk behöver inte längre förlita sig på basstationer. Överallt där det finns en LED-lampa, kommer det att finnas en internet-signal.

Det finns fortfarande fler tekniska detaljer som måste finslipas – speciellt vad det gäller konstruktion och tillverkning av mikrochipen. Detta måste först lösas innan Li-Fi-tekniken kan bli tillgänglig överallt.

Tags:
,