Färgtemperatur

Mjukt eller hårt ljus?

Färgtemperatur LED

När glödlampan började fasas ut blev det stora diskussioner om färgtemperatur och ljusstyrkor i landet. Många tyckte inte att lågenergilampor eller minilysrör var ett reellt alternativ till svagare ljusbelysning för trevnads skull. Glödlampan sänder nämligen, till skillnad från lågenergilampor och lysrör, ut ett mjukt ljus. Det beror på att glödlampan har en låg färgtemperatur.

 

Färgtemperatur

Vitt är inte bara vitt. Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat (och kameror med för den delen) uppfattar vitt. Ju lägre färgtemperatur som en lampa avger, desto gulare kommer ljuset att verka och tvärtom. En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras.

 

Färgtemperatur vid olika Kelvin-värden

 

Färtemperatur (Kelvin)

 

 

Färgtemperaturen för ljus mäts i antal Kelvin, det vill säga absoluta grader. Ett stearinljus ger ifrån sig ungefär 1000 K, medan en glödlampa ger ungefär 3 000 K. Ett varmt ljus betecknas ligga vid 2 700 K och en färgtemperatur som närmar sig 4 000 K anses vara kallt. Ännu högre Kelvin ger ett än blåare sken, såsom solen en kall vinterdag när snön ligger på marken. Då kan färgtemperaturen bli upp till 6 000 K. LED-lampor som understiger 3000 kelvin brukar benämnas varmvita.

 

JÄMFÖRELSE AV BELYSNING MED OLIKA FÄRGTEMPERATUR

KELVIN

Kelvin är ett temperaturvärde som är uppkallad efter William Thomson, 1:e baron Kelvin. Mätvärden i Kelvin är alltid exakt 273,15 större än motsvarande mätvärde i Celsius.

 

ILCOS

ILCOS står för International Lamp Coding System och är ett internationellt system för att ange vilken färgåtergivning en lampa har. Koden består av tre siffror varav den första anger hur bra färgåtergivningen är. En 8 betyder att färgåtergivningen är bättre än 80% och en 9 betyder bättre än 90%. Andra och tredje siffran anger kelvinvärdet i tusen respektive hundratal, dvs en ILCOS-kod som är 827 betyder att färgåtergivningen är bättre än 80% och färgtemperaturen är 2700K.