Vad gör myndigheterna?
Lampor är en stor bov i våra miljöproblem. De må vara ganska oskyldiga en och en, men sammantaget skapar de stora problem på flera sätt. Därför har internationella myndigheter gripit in med lagar och konventioner för att minska miljöns påverkan av de ljuskällor vi använder.
EU-lagar
EU har sedan år 2009 förbjudit tillverkning av konventionella glödlampor och de kommer att tas bort helt från marknaden till år 2012. Det vanligaste alternativet har blivit lågenergilampor, men lysdioderna blir ett allt starkare alternativ. För att få sälja lysdioder inom Europa måste de vara CE-märkta vilket visar att produkterna uppfyller EU:s krav. LED-armaturer ska också vara säkerhetsklassade och klassificeringen börjar på EN följt av fem siffror med start på 5 eller 6. Numret anger hur stark säkerhetsklass som armaturen uppfyller.
Bidrag
EU ger bidrag till forskning och utveckling inom området för effektiva belysningsalternativ. Många företag har hakat på den möjligheten. Bland företagen som utvecklar den nya tekniken finns Philips. I Sverige, liksom i övriga världen pågår också en intensiv forskning på universiteten för att få fram bra lysdioder till ett billigt pris.
Övriga världen
I Asien och i USA är glödlampetillverkning och dito försäljning tillåten. Däremot är intresset för LED-lampor stort i många av dessa länder, då elen är dyr. Stora kedjor som t.ex. Starbucks sparar miljontals kronor på att ha bytt ut sina lysrör till lysdioder.