Smartare hem med trådlös teknik

Smartare hem med trådlös teknik

Trådlös standard möjliggör nya produktkoncept

ZigBee Light Link är en global standard, utvecklat av ZigBee Alliance, för trådlös kontroll och automatisering av belysning i hemmet. Produkter som använder standarden, t ex LED-lampor, armaturer och strömbrytare, kopplas upp mot nätverket i hemmet. Detta gör att man kan styra belysningen med fjärrkontroll, via Internet eller på andra sätt via nätverket. Produkterna kan också automatiskt anpassa sig efter omgivning, tid på dygnet eller årstid med syftet att skapa en viss stämning, spara energi eller bara förenkla vardagen.

Standarden är enkel att använda och kräver ingen särskild hårdvara för att styra produkterna i nätverket. Det ska också vara busenkelt att lägga till nya produkter i nätverket.

ZigBee har tagits fram i sammarbete med flera stora tillverkare som GE, Greenwave, OSRAM Sylvania och Philips.

Belysningssystem med trådlös Wifi-kontroll

Connected Lighting Solution

Connected Lighting Solution
Connected Lighting Solution är ett koncept från GreenWave Reality som levereras med Energy Star-Certifierade varmvita LED-lampor (2700K), en handhållen fjärrkontroll och en app för smartphones. Man kan också välja att lägga till en Gateway för utökad funktionalitet med sk smart controls.

För att komma igång behöver man bara skruva i led-lamporna i armaturen. Lösningen är förkonfigurerad med smartkontrollerna home, away och night. Sedan behöver man exempelvis bara trycka på night för att släcka alla lamporna samtidigt.

Philips Hue

Hue är ett lite mer exklusivt koncept från Philips som möjliggör olika färgsättningar för att skapa rätt stämning i rummet. Startpaketet består av tre LED-lampor samt en trådlös gateway. Man kan sedan komplettera detta med upp till 50 individuellt styrda lampor till samma gateway. Varje LED-lampa går att ställa in på valfri färg och man kan via en kostnadsfri mobil-app (iPhone, iPad och Android) ställa in olika färgkombinationer för att skapa rätt atomsfär i rummet. Paketet kommer förinställt med en handfull färdiga scheman för olika ändamål. Varje glödlampa har en effekt på 600 lumen vilket motsvarar en 50W glödlampa.