Fördelar & nackdelar med LED

Annorlunda teknik

Lysdioder är ett annat sätt att producera ljus på än sedvanliga glödlampor och lysrör. Det ger därför något annorlunda förutsättningar. Fördelarna är många, men än så länge finns mängder med utmaningar för teknikforskarna att lösa innan lysdioderna kan ersätta andra ljuskällor.

 

Som ersättare

Lysdioder, glödlampor och lysrör kan alla sättas in i befintlig armatur tillverkade för den traditionella glödlampan. Det finns också särskild armatur för lysdioder. Däremot kan det bli problem med att byta ett lysrör mot lysdiod i lysrörsarmatur. Då måste glimtändaren tas bort och CE-märkningen upphör. En elektriker behöver ofta tillkallas.

 

Inköpskostnad

Den billigaste ljuskällan att köpa var glödlampan. Därefter kommer idag lysrör och lågenergilampa. De enklaste lysdioderna är ganska billiga att införskaffa med tanke på hållbarheten. En lysdiod som kan ersätta en glödlampa är dock ganska dyr och priset ligger på drygt ett par hundralappar. Ju starkare en lysdiod ska lysa, desto dyrare blir den. Dessutom är vitt ljus fortfarande svårt att framställa via lysdioder till en vettig penning.

 

Totalekonomi

Trots den stora initialkostnaden blir totalekonomin i det långa loppet lägst med LED-lampor, i alla fall i de fall där ljuset inte behöver vara så väldigt starkt, som till exempel vid trevnadsbelysning. Näst billigast blir det med en lågenergilampa. Det beror på den mycket låga energiförbrukningen vid bruk av lysdioder och deras långa hållbarhet.

 

Ljusstyrka och färgtemperatur

En glödlampa och lysrör har båda sina bestämda färgtemperaturer. Det är relativt lätt att styra hur kallt ljuset blir med den nya teknik som kommit. Det går att få nästan hur vitt ljus som helst, men även hur mjukt ljus som helst. Däremot är det mycket svårare än så länge att få en stark lysdiod som kan ersätta till exempel lysrör.