LED-lampor med inbyggd övervakningskapacitet

LED med övervakning

LED-lampor med inbyggd övervakningskapacitet

Att tekniken utvecklas snabbt har varit något vi kommit att ta för givet i många decennium nu, men det som hänt på de senaste åren är hur tekniken hittar nya vägar att användas. Den innovativa kraften handlar inte bara om att gå framåt så fort som möjligt, utan att hitta broar för den teknik som finns att utvecklas åt olika håll. Ett tydligt exempel på detta är LED-lampor. I flera artiklar här på Allt om LED har ni kunnat läsa om LED-lampor som också är högtalare eller Wi-Fi mottagare eller något annat finurligt. Nu har företaget Sensity använt smarta LED-lampor som ökar säkerheten på gatorna. En teknik som hyllas av vissa och skapar ramaskri på andra håll.

De nya ljusa LED-lamporna har döpts till ”Smart Lights” och kan skicka och ta emot data. Detta innebär att de kommer att ha förmågan att läsa registreringsskyltar, lyssna på människors samtal, övervaka rörelser och till och med avslöja om en bomb finns i närheten.

Hugh Martin – VD för Sensity, som utvecklat denna supersmarta LED-lampa – berättar att ”det finns en rörelsesensor i varje enskild lampa, och i framtiden kommer detta att kunna skapa ett globalt nätverk som kan kartlägga varje plats vi besöker, allt vi köper och allt vi säger – registrera i princip allt vi gör.”

Det finns uppskattningsvis cirka 4 miljarder gatubelysningar i världen i dag. Om dessa gatlyktor skulle anslutas till ett stort nätverk skulle i stort sett allt som hände på alla gator i hela världen bli registrerat. Givetvis har detta skapat samma debatt som kring FRA-lagen i Sverige. Tekniken finns att övervaka allting – alltid, men ska man göra det? Skulle Sensitys visioner förverkligas skulle dystopin i George Orwells 1984 kunna bli fullt möjlig. Det är alltså en teknik som kan skapa trygghet och säkerhet om den används rätt, men kunna vara ett verktyg för en totalitär diktatur om den används fel.
Diskussionen går vidare medan tekniken fortsätter utvecklas.

För närvarande används dessa smarta lampor endast på vissa platser i USA. Bland annat finns de på Newark Airport och ett nätverk av denna sorts övervakningskameror är placerad vid ett par parkeringar i Silicon Valley. Om lampan får någon spridning kommer det i första skedet bara att vara på platser där hög säkerhet krävs.

Tags:
,