ALBA: En super smart LED-lampa

ALBA: En super smart LED-lampa

För inte så länge sedan, var det en av TESLA:s ingenjörer (ett företag som säljer och tillverkar elbilar i USA) som ställde sig frågan varför lamporna på kontoret lyste med full kraft, samtidigt som solljuset sken genom fönstret? Han började fundera på hur man kan spara in pengar på belysning och började forska i saken. Då han inte kunde hitta några produkter han var nöjd med bestämde han sig för att, tillsammans med sitt team, starta ett belysningsföretag vid namnet Stack. Detta företag uppfann en supersmart lampa som heter Alba (italienska ordet för soluppgång).

Mer om Alba
Man kan fråga sig varför man skulle köpa en glödlampa från ett nytt företag när det finns Philips, GE och andra populära företag som erbjuder smarta LED-lampor? Detta beror på att Alba är den smartaste bland alla smarta LED-lampor. Andra smarta LED-lampor på marknaden idag har möjlighet att byta nyanser eller slås på och av via en smartphone-app. Detta sparar energi, men det krävs fortfarande mänsklig inblandning. Alba är annorlunda, den sparar energi utan behovet att justera den. Den justerar sitt ljus utifrån det tillgängliga ljuset i omgivningen. Alba anpassar sig även efter din livsstil.

Alba är inbäddad med sensorer som gör det möjligt att automatiskt ändra dess ljusstyrka beroende på tiden på dygnet och på sysselsättning. Den spårar rörelsemönstret för den person som bor i huset och agerar sedan utifrån den boendes livsstil.

Här är ett möjligt scenario: När det är dags för dig att vakna kommer Alba automatiskt slå på ljuset i en naturlig naturvit nyans. När du går hemifrån, kommer den automatiskt att stängas av. Sedan, när du kommer hem igen för att äta middag, kommer ljuset att ge dig en avkopplande varm färg. När det är dags för dig att sova, dämpas Alba naturligt som solnedgången för att ge dig en bra och avkopplande sömn. Alla dessa funktioner görs automatiskt, men du kan fortfarande använda din smartphone om du behöver justera inställningarna på Alba lampan.